Rosa Maria Sardà, Premi Max d’Honor 2015

Sgae | 25/03/2015

Figura clau de les arts escèniques a l’Estat espanyol

El comitè organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques dóna a conèixer avui, 25 de març, mitjançant aquest comunicat, el Premi Max d’Honor 2015, que ha estat atorgat per unanimitat a la intèrpret i directora Rosa Maria Sardà per ser una figura clau en la història de les arts escèniques.

L’actriu catalana rebrà el guardó el proper 18 de maig, en el marc de la cerimònia de lliurament de la XVIII edició dels Premis Max de les Arts Escèniques que organitza la Fundació SGAE i que se celebrarà a la sala BARTS de Barcelona. Rosa Maria Sardà ha declarat que «rebre un guardó és un acte d’alegria, agraïment i satisfacció, però sempre és injust per qui no el rep». La intèrpret ha afegit que «en aquest cas me’l donen els companys. Això és el que més valoro, és commovedor i estic molt agraïda». Escolta l’entrevista: https://www.youtube.com/watch?v=uUXE2OGtxes&feature=youtu.be

Rosa Maria Sardà va néixer a Barcelona el 30 de juliol de 1941. Una actriu vocacional i autodidacta que, amb 24 anys, va decidir no tornar a baixar d’un escenari després de debutar a l’obra Cena de matrimonios, d’Alfonso Passo. Així, sempre amb un peu ferm sobre l’escenari i amb l’altre explorant territoris nous, Sardà ha embastat una polifacètica carrera com a actriu de teatre, de televisió, de cinema i directora.

El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista a Knack el 1969 i, des d’aleshores, s’ha consagrat com una actriu de prestigi als teatres de Barcelona i Madrid. A la seva ciutat va protagonitzar Sopa de pollastre amb ordi i Rosa i Maria i, a Madrid, va interpretar importants papers a les obres Esperando a Godot, de Samuel Becket, i Madre Coraje y sus hijos, de Bertold Brecht. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Sagarra i Mario Gas, entre d’altres.

Una intèrpret polifacètica

Tot i que als anys 70 va començar com a actriu de comèdia a nombrosos espectacles de la Trinca, Rosa Maria Sardà ha interpretat destacats papers dramàtics, com a Wit, obra amb la qual va obtenir el Premi Max a la Millor Actriu Protagonista, el Fotogramas de Plata i el Premi Ercilla de Teatre, o el personatge de Poncia a La Casa de Bernarda Alba, pel qual va ser candidata al Max a la Millor Actriu Principal i va guanyar el Premi de la Unión de Actores.

A la dècada dels 80 va iniciar-se al cinema amb Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons i Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per Sin vergüenza, de Joaquim Oristrell i ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d’Or de l’Acadèmia del Cinema.

Actriu, humorista, presentadora i directora

A la televisió també ha obtingut un enorme èxit com a presentadora, des dels seus inicis a Festa amb Rosa Maria Sardà i Las noches de la tía Rosa, fins a Vídeos de primera i Ahí te quiero ver (Premi a la Millor Presentadora de l’Any). El seu saber fer com a mestra de cerimònies s’ha pogut constatar, de la mateixa manera, a les gales dels Premis Goya de 1994, 1998 i 2002.

 

Altres guardons que l’actriu ha rebut durant la seva carrera són el Premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Honorífic dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya;  el Premio Actúa d’Artistes Intèrprets Societat de Gestió (AISGE), el Premi d’Honor Zinegoak i la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura.

Actriu, humorista, presentadora i directora que, havent tocat diversos gèneres durant la seva trajectòria, ha professat un profund amor per l’escena, en la qual s’ha bolcat recentment. Prova d’això en són els seus treballs a Love for Shakespeare, de Lluís Pasqual; El caballero de Olmedo, de Lope de Vega; Dubte, de John Patrick Shanley o Sagarra dit per Rosa Maria Sardà, de Carme Canè.

Han rebut el Premi Max d’Honor

En els anys anteriors el guardó ha estat per María de Ávila (2014), Ana Diosdado (2013), Julia Gutiérrez Caba (2012), José Monleón (2011), Josep Maria Benet i Jornet (2010), Miguel Narros (2009), Víctor Ullate (2008), Fernando Arrabal (2007), Pilar López (2006), José Rodríguez Méndez (2005), Francisco Nieva (2004), Alfonso Sastre (2003), José Tamayo (2002), Antonio Gala (2001), Adolfo Marsillach (2000), Antonio Buero Vallejo (1999) i el Teatro de la Zarzuela (1998).

Tres premis especials

A més de les 22 candidatures dels Premis Max de les Arts Escèniques, el comitè organitzador concedeix tres premis especials: el d’Honor, el de Contribució a les Arts Escèniques i el d’Aficionat. Organitzats per la Fundació SGAE des de 1998, els Premis Max, el guardó dels quals està dissenyat pel poeta i artista plàstic Joan Brossa, impulsor d’un dels col·lectius renovadors de l’art estatal de postguerra, s’han consolidat al llarg d’aquests anys com el reconeixement més ampli en l’àmbit de les arts escèniques a l’Estat espanyol.

 

Fotografies de Rosa Maria Sardà en alta resolució:

http://www.premiosmax.com/dyn/prensa/material_grafico/index.php?id_seccion=57&id_album=43

Copyright: Marta Pich

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa