Rodrigo Muñoz Avia, Premi SGAE de Teatre Infantil 2014 amb Un Monstruo en mi país

Sgae | 15/12/2014

El dramaturg Rodrigo Muñoz Avia (Madrid, 1967) és el guanyador del XV Premi SGAE de Teatre Infantil, que convoca anualment la Fundació SGAE, amb l’obra Un Monstruo en mi país. L’autor ha obtingut el guardó dotat amb 8.000 euros, un diploma i la publicació del text a la Sèrie de Teatre Infantil i Juvenil Sopa de Libros, que el grup editorial Anaya edita amb la col·laboració de la Fundació SGAE.

«Això és el primer que faig per a teatre i és increïble que hagi aconseguit tal reconeixement», expressa el dramaturg. L’autor madrileny explica que, de tot el que ha escrit en els seus anys de carrera en la literatura, aquesta és l’obra més moral que té: «A més de la càrrega fantàstica i del sentit de l’humor que sempre poso a tot el que escric, en aquesta ocasió hi ha una clara denúncia social a la marginació de l’allò diferent».

A Un Monstruo en mi país, Rodrigo Muñoz narra la història d’un monstre que es desperta un matí i s’ha convertit en un nen: «És el món a l’inrevés, un nen que en un país de monstres no és un monstre i per això no encaixa».

La intenció de l’obra és «posar davant del mirall» al públic infantil perquè entenguin com de perjudicials són els prejudicis «i que es posin, per una vegada, a la pell del protagonista que s’assembla a ells però és qui ho passa malament per no seguir la norma», continua Muñoz Avia.

El jurat ha estat presidit per Carol López i integrat per Victòria Szpunberg, Pedro Víllora, Euloxio Ruibal, Lourdes Ortíz, Mercè Sarrias, Carmen Dólera, Anna Fité i Pablo Cruz. Al XV Premi SGAE de Teatre Infantil hi han concorregut 38 obres.

Sobre Rodrigo Muñoz Avia

Rodrigo Muñoz Avia escriu novel·les tant pel públic adult com per l’infantil. Els seus primers textos estan dedicats a l’obra dels seus pares, els pintors Lucio Muñoz i Amalia Avia, tot i que el seu gran debut literari va arribar el 1996, amb Lo que no sabemos, una novel·la de temàtica juvenil que va obtenir el Premi Jaén de Literatura Infantil i Juvenil.

Ha escrit sobre art contemporani a diverses publicacions, com el suplement cultural del diari ABC. L’any 2005 va publicar la seva novel·la de més èxit, Psiquiatras, psicólogos y otros enfermos. Els anys 2007 i 2010 va guanyar el Premi Edebé de Literatura Infantil, amb les novel·les Los perfectos i Mi hermano el genio. A més, amb el seu germà, el director de cinema Nicolás Muñoz, ha col·laborat com a guionista a les pel·lícules Rewind i Animales de compañía.

Premi SGAE de Teatre Infantil

La Fundació SGAE convoca aquest guardó, des de fa 15 anys, amb el propòsit d’impulsar i donar suport a la creació de nous textos dramàtics dirigits a nens que, tant per la bona qualitat i originalitat dels seus diàlegs com per la seva visió escènica, contribueixen al progrés del panorama teatral orientat al públic infantil. Des de l’any 2000, el premi ha estat per Luis Matilla el 2013; Mariano Lloret, el 2012; Gracia Morales, el 2011; Cesc Adriá, el 2010; Magdalena Labarga, el 2009; Luis Matilla, el 2008; Helena Tornero, el 2007; Juan Luis Mira, el 2006; Josep Albanell, el 2005; Rafael Alcaraz, el 2004; Carmen Fernández Villalba, el 2003; Luis Matilla, el 2002; José Luis Torices, el 2001, i Luis Matilla, el 2000.

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa