Pere Riera i Antonio Morcillo protagonistes del cicle SGAE de Lectures Dramatitzades a Catalunya

Sgae | 19/11/2014

 

Les obres Casa Calores, de Pere Riera, i Bangkok, d’Antonio Morcillo, són les protagonistes del Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades que, organitzades per la Fundació SGAE, tindran lloc els dies 1 i 15 de desembre, respectivament, a la seu de la SGAE a Catalunya. L’entrada és gratuïta. El Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades té com a objectius incentivar l’escriptura i la lectura de peces teatrals.

Glòria Balañà és l’encarregada de dirigir, el dilluns 1 de desembre, Casa Calores, de Pere Riera, que fou guardonat amb el Premi Max a la Millor Autoria Teatral 2014 per Barcelona. Els intèrprets seran Rosa Gàmiz, Armand Villén, Bernat Quintana, Diana Torné, David Anguera i Ariadna Pastor. El motiu argumental de Casa Calores és una casa i els seus habitants: la història d’un espai familiar que experimenta les transformacions pròpies del pas del temps i l’envelliment dels que l’habiten. L’obra travessa un arc de catorze anys en la vida de la Carme ―més coneguda com la Calores―, del seu fill Ramon, dels amics d’en Ramon i d’un sisè personatge pintoresc: en Pipa, un «manetes-filòsof» que té solució per a tota mena de cuites.

Nascut a Canet de Mar (Barcelona) el 1974, Pere Riera és llicenciat en Dramatúrgia i Direcció Teatral per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Màster oficial en Estudis Teatrals. És professor de Teoria i Literatura Dramàtica, Dramatúrgia i Escenificació a l’Institut del Teatre, i d’Escriptura Teatral a l’Obrador de la Sala Beckett de Barcelona. Compagina la docència amb l’escriptura dramàtica i de guions televisius.

La pròxima lectura dramatitzada serà el dilluns 15 de desembre. Antonio Morcillo ha escrit i dirigirà el seu propi text, Bangkok, que va obtenir el XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2013. Els actors Dafnis Balduz i Xavier Ruano interpretaran l’obra de Morcillo que se situa en un aeroport buit de la geografia espanyola on hi apareix un misteriós viatger amb un bitllet per anar a Bangkok. A l’aeroport es troba amb l’única persona que encara treballa a les instal·lacions: un jove guarda de seguretat. Després de la sorpresa inicial, junts aniran revelant, a poc a poc, la veritable naturalesa de la seva relació.

Antonio Morcillo López és director i dramaturg format a l’Institut del Teatre de Barcelona. Entre els seus textos destaquen Al hoyo (publicat per la revista ADE Teatro el 2009), El tiovivo (publicat per l’AAT i estrenat al 32è Sitges Teatre Internacional 2001 i al Teatre Tantarantana el 2004), Firenze (publicat per Arola Editors el 2003 amb lectura dramatitzada a la Sala Beckett el 2008), En experimentos con ratas (guanyador del Premi SGAE de Teatre 2007), Despedida II (guanyador del Premi SGAE de Teatre 2001) i Los carniceros (guanyador del Premi Marqués de Bradomín 1998), entre d’altres. Actualment és director artístic de l’associació cultural Perpetuum (www.perpetuum.cat), amb la qual ha organitzat el Festival de Dramatúrgia sobre la Crisi PIIGS; professor d’escriptura, i membre de la plataforma d’autoria teatral Catalandrama (www.catalandrama.cat/autores/morcillo-antonio).

 

Sobre el Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades

La Fundació SGAE presenta el XVIII Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades, que tindrà lloc, de l’1 al 15 de desembre, en 10 ciutats de la geografia estatal en aquest 2014: Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Murcia, Sant Cristóbal de la Laguna (Tenerife), Santiago de Compostel·la, Sevilla, Vigo i Saragossa.

Hi tindran lloc 19 representacions i el públic podrà descobrir les obres guanyadores de les darreres edicions del Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela (Bangkok, d’Antonio Morcillo), del Premi SGAE de Teatre Infantil (Los chicos del barracón nº2, de Luis Matilla) i del Premi Leopoldo Alas Mínguez -LAM- (Eudy, d’Itziar Pascual). A més del text anteriorment esmentat de Pere Riera, en el cicle també hi ha una selecció de fragments de les obres creades per Irma Correa, Alberto Conejero, Marga Sánchez, Jordi Casanovas, Denise Despeyroux i Antonio Rojano, pertanyents al II Laboratori d’Escriptura Teatral Fundació SGAE 2014, i Revisión, de Pascual Carbonell, del I Laboratori d’Escriptura Teatral Fundació SGAE 2013.

Completen la mostra Bahía de la Concha, de Carlos Zabala (Primer Premi del Concurs de Contes de la Universitat de Deusto 2001); A biblia dos ratos, idea original de Tonho Salgado i dramatúrgia de Julián Rodríguez Novo; Todo por hacer, de Miguel Ángel Ortiz, i dues obres inèdites, La última transmisión, de QY Bazo, i El botín del galeón inglés, de Luis Felipe Blasco.

Entre els intèrprets i directors que participen en aquesta edició destaquen Jordi Casanovas, Ramón Barea, Jordi Casanovas, Carmen Llosa, Emilio Gutiérrez Caba, Gonzala Martín Scherman, Lander Otaola, Sergio Peris-Mencheta, Alfredo Sanzol i Carlos Zabala.

Durant les 17 edicions precedents, el Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades ha acollit prop de 250 textos de més de 200 autors i gairebé 25.000 persones. «Volem donar suport a la tasca que duen a terme els nostres autors, sobretot en temps de recessió, com demostren les dades aportades per l’Anuari SGAE 2014: les arts escèniques els darrers cinc anys han acumulat unes pèrdues del 30,4% en el nombre de representacions, del 34,3% en l’assistència i del 23% en recaptació (el 24,7% si comparem el 2013 amb el 2009)» exposa Antonio Onetti, president de la Fundació SGAE.

——————————————————————————————

Barcelona

Seu de la SGAE a Catalunya. Sala Mompou.

Passeig de Colom, 6

 

Dilluns 1 de desembre, 19.00 h

Casa Calores, de Pere Riera

(Premi Max a la millor autoria teatral 2014 per Barcelona)

 

Dilluns 15 de desembre, 19.00 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Bilbao

Teatro Campos Elíseos. Sala Cúpula.

Bertendona kalea, 3 bis

 

Dimarts 2 de desembre, 19.30 h

Bahía de la Concha, de Carlos Zabala

 

Dimarts 9 de desembre, 19.30 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Las Palmas de Gran Canaria

Teatro Cuyás. Sala Josefina de la Torre.

C/ Viera y Clavijo, s/n

Entrada: 3 €. Representació benèfica.

 

Dimecres 3 de desembre, 19.00 h

Eudy, d’Itziar Pascual

(VII Certamen Internacional LAM, 2013)

 

Madrid

Sala Berlanga

C/ Andrés Mellado, 53

 

Dilluns 1 de desembre, 19.00 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Dimarts 2 de desembre, 19.00 h

Eudy, d’Itziar Pascual

(VII Certamen Internacional LAM, 2013)

 

Dimarts 9 de desembre, 19.00 h

Casa Calores, de Pere Riera

(Premi Max a la millor autoria teatral 2014 per Barcelona)

 

Diumenge 14 de desembre, 12.00 h

Los chicos del barracón nº2, de Luis Matilla

(XIV Premi SGAE de Teatre Infantil, 2013)

 

Dilluns 15 de desembre, 19.00 h

II Laboratori d’Escriptura Teatral Fundació SGAE, 2014. Fragments de les obres creades per Irma Correa, Alberto Conejero, Marga Sánchez, Jordi Casanovas, Denise Despeyroux i Antonio Rojano.

 

Col·loqui amb els autors en finalitzar la lectura.

 

Múrcia

Teatro Circo de Murcia. Sala Pequeña.

C/ Enrique Villar, 11

 

Dimecres 3 de desembre, 20.00 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Dimecres 10 de desembre, 20.00 h

Revisión, de Pascual Carbonell

(I Laboratori d’Escriptura Teatral Fundació SGAE, 2013)

 

San Cristóbal de la Laguna (Tenerife)

Teatro Leal. Sala Leal Lab.

C/ Obispo Rey Redondo, 50

 

Divendres 12 de desembre, 20.00 h

La última transmisión, de QY Bazo (obra inèdita)

 

Santiago de Compostel·la

Seu de la SGAE a Santiago de Compostel·la

Rúa das Salvadas, 2A. Parque Vista Alegre

 

Dijous 4 de desembre, 20.30 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Sevilla

Sala La Fundición

Casa de la Moneda. C/ Habana, 18

 

Dimarts 2 de desembre, 19.00 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, 2013)

 

Dimecres 3 de desembre, 19.00 h

El botín del galeón inglés, de Luis Felipe Blasco (obra inèdita)

 

Vigo

ESAD de Galícia

Poza Cabalo, s/n

 

Dimarts 2 de desembre, 19.00 h

A biblia dos ratos. Idea original de Tonho Salgado i dramatúrgia de Julián Rodríguez Novo.

 

Saragossa

Teatro de la Estación

C/ Domingo Figueras, 8-10

 

Dimecres 3 de desembre, 20.00 h

Bangkok, d’Antonio Morcillo

(XXII Premi SGAE de Teatre Jardiel Porcela, 2013)

 

Dimarts 9 de desembre, 20.00 h

Todo por hacer, de Miguel Ángel Ortiz

 

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa