Mostra dedicada a Amadeu Vives, fins al 29 de juliol a la seu de la SGAE de Catalunya

Sgae | 23/07/2015

La Fundació SGAE, l’Ajuntament de Collbató  i l’Orfeó Català del Palau de la Música Catalana han integrat els anys 2014 i 2015 la Comissió Amadeu Vives, amb motiu del seu estret lligam a la figura del compositor català.

Amadeu Vives i Roig (Collbató, 1871 – Madrid, 1932) fou un dels autors decisius en el naixement i la posterior consolidació de la Societat d’Autors Espanyols (SAE), fundada el 1899 i origen de l’actual SGAE. L’any 2014, en què les despulles d’Amadeu Vives van ser traslladades al seu poble natal al peu de les muntanyes de Montserrat, les tres entitats van iniciar el actes de tribut i reconeixement a un autor estretament vinculat a totes elles. En el cas de la SGAE, Vives hi donà impuls en els seus inicis, fou l’últim president de la SAE el 1931 i llegà el benefici que generessin les seves obres en concepte de drets d’autor al Montepío de Autores Españoles, actualment Mutualitat de Previsió Social d’Autors i Editors.

Per tot això, el Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE (CEDOA)  ha organitzat la mostra «Amadeu Vives. Vitalitat, entusiasme i compromís». L’exposició es pot veure gratuïtament fins al 29 de juliol a la seu de la SGAE a Catalunya (passeig de Colom, 6, de Barcelona). Els horaris són, de dilluns a dijous, de 10:00 a 20:00 hores, i els divendres de 10:00 a 14:00 hores.

Inaugurada el passat 29 de juny en el marc d’un acte de reconeixement al compositor que va tenir lloc a la seu de la SGAE a Catalunya , la mostra es va obrir al públic amb els documents cedits pel CEDOA.

«Amadeu Vives. Vitalitat, entusiasme i compromís» vol reflectir les diferents facetes de la trajectòria vital del compositor, des de la seva emotiva relació amb Catalunya fins al seu èxit fulgurant a l’escena madrilenya. La naturalesa dels fons exposats és diversa: partitures (parts d’apuntar, edicions comercials, particel·les), llibrets, fulletons «d’argument i cantables», fotografies de les estrenes de les obres i reportatges en premsa de les estrenes. A banda de la documentació exposada, s’han seleccionat cinc portades de partitures escollides pel seu interès gràfic i que, reproduïdes a la paret, complementen el recorregut proposat a les vitrines.

El Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE 

Els fons exposats a l’exposició que acompanya aquest acte de reconeixement al compositor Amadeu Vives es conserven al Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE, les col·leccions del qual es reparteixen entre les seus de la SGAE a Barcelona, Madrid i València.

La SGAE, com a dipositària de l’arxiu de música civil més important de l’Estat espanyol i, a la vegada, d’una de les biblioteques teatrals més completes del país, fa accessibles els seus valuosos fons documentals a través del Centre de Documentació i Arxiu (CEDOA).

L’origen de l’arxiu és paral·lel al de la SGAE, ja que des del mateix moment en què aquesta es va fundar (l’any 1899, sota les inicials SAE) es va crear l’arxiu, que no ha deixat de créixer al llarg d’aquests més de cent anys de vida gràcies a l’activitat creativa dels socis de la SGAE.

El CEDOA té encomanada la funció de garantir l’adequada conservació i l’accessibilitat del riquíssim patrimoni que custodia. Per això desenvolupa funcions de caràcter documental (catalogació, conservació, digitalització), comercial (còpia, edició i lloguer de materials orquestrals) i promocional (divulgació del repertori, adreçada tant a investigadors i intèrprets com al públic en general).

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa