Llei de propietat intel•lectual: el sector cultural exigeix solucions, no cessaments

Sgae | 07/10/2014

fotodesayunoportada
Representants de les entitats de gestió. Foto: Luis Camacho.

«No demanem cessaments, ja que en aquest moment de la tramitació no serien positius; només demanem solucions», ha assenyalat Antonio Guisasola. També ha destacat que les accions de les darreres setmanes tenen com a objectiu aconseguir que el Govern recapaciti i corregeixi les greus deficiències tècniques que encara arrossega el projecte de Llei, no només per les entitats de gestió i tot el sector cultural sinó també per part dels principals òrgans consultius.

Guisasola ha expressat que en qualsevol cas, si el Govern no rectifica, artistes, autors, editors i productors es veuran obligats a prendre més mesures, incloses les judicials, i presentar, en el cas de la còpia privada, reclamacions per perjudici patrimonial contra Espanya que, si Europa acaba per donar la raó a les entitats, podrien suposar centenars de milions d’euros a mig termini.

Amb l’esperança de no perllongar un conflicte estèril, la comunitat creativa del país emplaça al Govern, i a tots els senadors i senadores, a que no siguin necessàries aquestes mesures, i els demana que no aprovin aquesta Llei sense diàleg amb el sector, sense el consens polític necessari en una llei d’aquesta transcendència i sabent que serà tan perjudicial per al sector cultural estatal. Una Llei que, a més, no tindrà gaire recorregut perquè el Govern, des del primer dia, l’ha qualificat de provisional i n’ha anunciat una altra de més profunda, i sobretot perquè la justícia europea i la nova Directiva obligaran a modificar-la.

«En aquest context és difícil entendre que es perdi l’oportunitat de fer una bona Llei de propietat intel·lectual i, en el seu lloc, es decideixi agreujar una situació que ja és crítica. Senyors senadors i senadores, encara són a temps de prendre decisions, analitzin amb rigor la situació i prenguin-les», ha dit Guisasola.

Els convocants han detallat els perjudicis que causarà la Llei Lassalle en cas de continuar endavant amb el redactat actual. Enrique Cerezo ha destacat que el sistema de còpia privada imposat pel Govern no només ha suposat una reducció de les rendes dels creadors sinó que també és molt perjudicial per als ciutadans, els quals han passat a pagar amb els seus impostos una compensació que a tota Europa paguen els fabricants de dispositius i, a més, veuran reduïdes les seves opcions de fer còpies privades legals. També ha estat molt crític amb la situació a la qual s’abocarà a la producció audiovisual del país: «Lassalle va prometre que la cultura arribaria a aportar un 10% del PIB i en lloc d’això l’Estat ha deixat de pagar els seus deutes, la qual cosa és un missatge pèssim per als inversors».

Els representants del sector cultural també han denunciat que la Llei no aporta cap solució eficaç al problema de la pirateria, la qual cosa impedirà la creació de 27.000 llocs de treball i l’ingrés de més de cinc-cents milions d’euros a les arques públiques. «Senzillament cal complir les lleis, espanyoles i comunitàries», ha assenyalat el president de CEDRO, Pedro de Andrés.

Fernando Marín, vicepresident d’AISGE, ha recordat el context de crisi, el qual provoca que les deficiències del projecte de llei siguin encara més perjudicials: «La reforma ataca unes tarifes que ja són baixes, i això castigarà l’expansió cultural, just és el contrari que fan els països de la Unió Europea».

 

La reforma no compleix amb la legalitat comunitària

En aquesta línia, Antonio Guisasola ha recordat que aquesta mateixa setmana, després de la publicació de l’Anuari SGAE 2014, s’ha confirmat la crítica situació d’un sector que en els últims anys acumula unes pèrdues cada vegada més difícils de compensar. Factors com la crisi econòmica, la pirateria, la pujada de l’IVA cultural, els canvis en els hàbits de consum, etc., han afectat en major o menor mesura a les diferents disciplines.

I per si tot això fos poc, la reforma no compleix amb la legalitat comunitària. D’això l’Executiu n’ha estat advertit per part del Consell de Consumidors i Usuaris, pel Consell General del Poder Judicial i, sobretot, pel seu màxim òrgan consultiu, el Consell d’Estat. Però el Govern no ha fet el mínim cas de les recomanacions que li advertien del dubtós encaix del seu projecte en la normativa comunitària, i tampoc ha volgut mantenir un debat rigorós i constructiu amb els afectats per trobar solucions d’una forma justa i equilibrada als interessos de tots. «Se’ns ha rebut, se’ns ha escoltat i se’ns ha ignorat» ha lamentat Guisasola.

Segons les dades que el mateix Govern detalla en el seu darrer Anuari d’Estadístiques Culturals, només l’any 2013 es van perdre 25.000 llocs de treball en el sector cultural. Les dades de 2014 podrien ser encara pitjors. I en lloc d’impulsar una reforma amb el suport del sector al qual afectarà, l’imposa d’esquena a aquest sector, més a prop dels interessos de qui exploten econòmicament les seves creacions. «Lobbies tecnològics o hotelers poden estar contents veient com el Ministeri de Cultura els protegeix més que als creadors culturals», ha afegit.

 

 

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa