La Fundació SGAE presenta l’Anuari SGAE 2014, una obra fonamental per conèixer les claus de la cultura a l’Estat

Sgae | 02/10/2014

La Fundació SGAE ha presentat l’Anuari SGAE 2014 de les arts escèniques, musicals i audiovisuals, un volum que ofereix les dades estadístiques bàsiques per a la caracterització del sector cultural i que, en aquesta edició, continua sent una obra de referència fonamental per al sector. L’Anuari SGAE 2014 ofereix informació rigorosa i detallada sobre els principals sectors de les arts escèniques, musicals i audiovisuals, amb desenes de milers de dades numèriques i més de 300 gràfics i taules estadístiques.

El volum és fruit d’un procés laboriós de captura i tractament de dades, compilació de fonts i anàlisi de tota aquesta informació.

Aquesta publicació, nascuda en 1999, és una eina fonamental per als estudiosos del mercat cultural estatal. L’anuari presenta la informació perfectament analitzada en termes quantitatius i estructurals sobre els següents sectors del panorama cultural: arts escèniques (teatre, dansa i òpera), música clàssica, música moderna, cinema, música enregistrada, televisió, vídeo, ràdio i noves tecnologies. Per a cada apartat, presenta un informe que analitza les principals dades d’aquest sector, en destaca els aspectes característics al llarg de l’any 2013 i aportant elements per a la comparació amb l’exercici de 2012.

Per poder oferir aquesta anàlisi detallada, a l’Anuari s’hi inclouen dades específiques sobre múltiples característiques dels espectacles (assistents, recaptació, preu de les entrades), tractades globalment i amb la presentació, en alguns casos, de classificacions significatives (pel·lícules més taquilleres, discos més venuts, produccions escèniques amb més públic, etcètera). A més d’incloure un capítol dedicat a l’anàlisi de les noves tecnologies, l’anuari també està disponible a la xarxa, tant a la pàgina de la Fundació SGAE (www.fundacionsgae.org ) com en la de la SGAE (www.sgae.es / hemeroteca.sgae.cat), on les persones interessades poden accedir de manera gratuïta al seu contingut.

En l’elaboració de l’Anuari s’ha comptat amb la participació de nou periodistes especialitzats en cada apartat, així com amb un total de 36 professionals —, majoritàriament representants d’associacions del sector,— que han format part d’una investigació qualitativa que complementa la visió estadística.

2013. Els efectes acumulats de la crisi sobre el sector

L’any 2013 tornem a observar descensos en els indicadors dels diferents mercats del sector cultural. Després d’un període de creixement, el qual s’ha prolongat fins als primers anys del segle XXI, hem entrat en una època de retrocés que acumula unes pèrdues que es detallen a l’Anuari. Factors com la crisi econòmica, la pirateria, l’augment de l’IVA cultural, els canvis en els hàbits de consum, etc. han afectat, en major o menor mesura, a les diferents disciplines. Les arts escèniques i musicals van començar el seu retrocés entre els anys 2008 i 2009, quan van veure reduïdes la seva oferta, l’assistència i la  recaptació i es van haver d’adaptar als canvis que ha anat marcant la crisi. Alguns mercats com el del vídeo, el cinema o el físic de la música enregistrada van iniciar un retrocés dels seus indicadors fa almenys 10 anys, i han acumulat, per tant, pèrdues molt significatives. L’efecte contrari han experimentat els mitjans televisiu i radiofònic, que han vist com ha augmentat el seu consum mitjà diari, i s’han convertit en una alternativa d’oci en un temps de crisi, malgrat que les dades corresponents a 2013 mostren lleugers descensos. Aquests, en qualsevol cas, són molt més acusats en els ingressos publicitaris generats per la ràdio i la televisió. A l’Anuari mostrarem com han evolucionat els principals indicadors en els darrers anys, tenint com a punt de partida l’any 2008.

Resum executiu de l’Anuari SGAE 2014 

L’Anuari SGAE 2014 complet el trobes aquí (http://www.anuariossgae.com/home.html)

 

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa