La Fundació SGAE organitza JazzEñe 2015, una iniciativa per a internacionalitzar el jazz del país

Sgae | 08/07/2015

La Fundació SGAE organitza la segona edició del programa JazzEñe, l’objectiu del qual és la promoció i difusió internacional del jazz del país. Enguany la iniciativa tindrà lloc del 24 al 26 de setembre al Teatre Rialto de la ciutat de València. A JazzEñe s’han programat 12 concerts en format showcase, de 45 minuts cadascun, amb alguns dels grups més representatius del jazz estatal de l’actualitat. Els concerts són en sessions de tarda, a partir de les 19:00 hores, i nit, a partir de les 22:00 hores.

El programa combina noms habituals i coneguts de l’escena del jazz amb joves talents: Albert Sanz Trio, Alexey León Quintet, aupaQUARTET, Carmen París, David Mengual Slow Quartet, David Pastor & Nu-Roots, Imaginando Miró–Ignasi Terraza Trio, Lucía Martínez–Agustí Fernández Duo, Nono García Trio, Siks Haedo, Sir Charles + 3 i Yelo.

A JazzEñe 2015 hi pot assistir tothom que ho desitgi i, entre el públic, també es comptarà amb la presència de representants de 15 festivals i promotors de jazz europeus. Convidats per la Fundació SGAE, als professionals del sector se’ls mostrarà la creació dels autors de jazz socis d’aquí a fi de promoure noves vies de col·laboració internacionals.

La Fundació SGAE ha convocat, per a la segona edició de JazzEñe, un comitè artístic que ha dissenyat el programa d’artistes participants. El comitè ha estat integrat per Manuel Aguilar, president de la Fundació SGAE; Javier Estavella, director de JazzEñe; Chema García, periodista d’El País; Jorge García, en representació de CulturArts-Generalitat Valenciana; Pep Llopis, president del Consell Territorial de la SGAE a la Comunitat Valenciana; Ramón Paus, músic i membre del comitè seleccionador de JazzEñe 2014, i Thomas Schindowski, director de Youkali Music. Aquest comitè ha estar l’encarregat de seleccionar les 12 propostes musicals d’entre un total de 319 que hi ha concorregut. El programa de JazzEñe 2015 es completa amb l’organització de trobades professionals entre els grups participants i d’altres músics, i els directors de festivals i programadors europeus convidats. JazzEñe 2015 compta amb la col·laboració amb CulturArts-Generalitat Valenciana, la Universitat de València, AC/E (Acción Cultural Española) i Ràdio 3.

PROGRAMACIÓ JAZZEÑE2015

Del 24 al 26 setembre de 2015
Teatre Rialto. (Plaça de l’Ajuntament, 17. València).
Preu: 5 euros per persona i sessió

Dijous 24
Sessió de tarda
19:00 h. aupaQUARTET. Up
20:00 h. Alexey León Quintet. World Jazz Quintet
Sessió de nit
22:00 h. YELO
23:00 h. Sir Charles + 3. De Aquí

Divendres 25
Sessió de tarda
19:00 h. Lucía Martínez- Agustí Fernández Duo. Desalambrado
20:00 h. Siks Haedo. Influencias
Sessió de nit
22:00 h. Albert Sanz Trio
23:00 h. David Pastor & Nu Roots. Nu Tunes, Old Tunes

Dissabte 26
Sessió de tarda
19:00 h. David Mengual Slow Quartet
20:00 h. Ignasi Terraza Trio. Imaginando Miró
Sessió de nit
22:00 h. Carmen París. Ejazz con Jota
23:00 h. Nono García Trio. Viaje a la Breña

Les actuacions de JazzEñe 2015

AUPAQUARTET és un quartet de corda centrat en la composició i interpretació de música moderna que dóna sempre un protagonisme especial a la improvisació en les seves peces. Els diferents llocs de procedència, cultures i gustos musicals dels integrants del quartet, fan que aquest s’inspiri en el jazz, funk, so cubà o flamenco per desenvolupar un estil propi cada vegada més reconeixible.

ALEXEY LEÓN QUINTET està integrat per Alexey León, saxofonista i líder; Alberto Palau, piano; Ales Cesarini, baix; Carlos Sarduy, trompeta i percussió, i Mariano Steimberg, bateria. Ofereix un viatge per diversos estils musicals reunits sota els conceptes d’improvisació, interacció i originalitat. Partint del respecte a la tradició i el llenguatge del be bop, el quintet fa una rica fusió de música original i arranjaments de música de Cuba, Índia, música mediterrània i música folklòrica russa.

YELO és un projecte que busca fer del directe una eclosió d’experiències única, les quals transporten l’espectador a escenaris apassionants. YELO en escena no deixa a ningú indiferent. El baix, la percussió i el trombó desenvolupen elements rítmics i melòdics que mantenen el llenguatge propi d’un col·loqui, en ocasions prenen el protagonisme de manera individual i els seus integrants generen paisatges musicals molt diversos.

SIR CHARLES + 3 La filosofia d’aquest projecte se centra en basar improvisacions jazzístiques elaborades sobre el repertori escrit pels grans compositors del país com Albéniz, Turina i Granados. L’absència de l’instrument harmònic en la formació confereix més llibertat als solistes, els quals es mouen sense límits dins i fora de l’harmonia. El projecte De Aquí és un clar exemple del jazz «amb arrels» del qual se’n parla tant últimament.

LUCÍA MARTÍNEZ – AGUSTÍ FERNÁNDEZ DUO és la unió de Lucía Martínez, una jove artista, compositora, multiinstrumentista versàtil, propietària d’una inigualable tècnica i subtilesa a l’hora de tocar, amb gran experiència en el món del jazz, el folk, la música clàssica, i Agustí Fernández, un dels compositors i músics del país amb més projecció, una referència mundial en el món de la música improvisada, amb una carrera perfectament estable i un reconeixement internacional merescut.

SIKS HAEDO El món musical de Siks Haedo ve d’una necessitat d’expressió emocional, de la cerca d’un so personal i d’una gran varietat de fonts d’inspiració que van del jazz a la música clàssica, passant per la música africana. Aquestes influències es reflecteixen en el seu estil de composició i donen lloc a melodies líriques, simples i cantables, harmonies modernes, passatges improvisats i variacions, desplaçaments i modulacions rítmiques.

ALBERT SANZ TRIO ens porta a un punt de vista musical molt personal. La fusió del jazz modern, el flamenco i el folklore mediterrani fan d’aquest trio el seu projecte més espanyol. Albert Sanz és un intèrpret i compositor amb un do especial per a la melodia i la creació, amb gran sofisticació harmònica i rítmica però sense arribar mai a ser cerebral. Amb el gran percussionista Sergio Martínez i el joveníssim contrabaixista Ruben Carles, el nou trio convida a submergir-se en les aigües del mediterrani atemporal i reviscut.

DAVID PASTOR & NU ROOTS és un trio liderat pel trompetista David Pastor que compta amb José Luis Guart al piano elèctric, òrgan i teclats, i Toni Pagès a la bateria i laptop. En aquestes «noves arrels» hi ha una descàrrega de jazz i groove en la qual Pastor desplega amb mestratge tot el seu talent i celebra la música que l’ha influenciat durant la seva vida. Aquest nou treball suposa una recuperació de la tradició del blues en el seu repertori, combinada amb composicions pròpies, versions de peces llatines, brasileres i també del pop-rock, sempre adaptades al llenguatge del jazz.

DAVID MENGUAL SLOW QUARTET proposa compartir un espai lliure, pausat, i de vegades reflexiu, per compensar una mica el ritme impossible que ens toca viure. El silenci és un element més que conviu amb la gran musicalitat i talent de Pintxo Villar, al saxo; Dani Pérez, a la guitarra; Oriol Roca, a la bateria, i David Mengual, al contrabaix i composició.

IGNASI TERRAZA TRIO Imaginando Miró és el nou espectacle d’Ignasi Terraza Trio, amb Mario Rossy al contrabaix i Esteve Pi a la Bateria, en el qual el jazz i la pintura es donen la mà en una sèrie de peces inspirades en els quadres del pintor Joan Miró, composades per Ignasi Terraza i interpretades pel seu trio.

CARMEN PARÍS El quart treball discogràfic de l’artista aragonesa conjuga el millor de cada estil: la força d’expressió i la lluentor de les melodies de la jota amb la riquesa harmònica i rítmica del jazz. Carmen París posa en valor la música d’arrel espanyola, la projecta internacionalment i la col·loca a l’alçada de la «música culta» inspirada en la música popular com abans ho van fer els mestres de la sarsuela.

NONO GARCÍA TRIO Nono García és un guitarrista versàtil i un dels creadors més originals de música flamenca en clau de jazz de la costa de Cadis, bressol del flamenco tradicional. En el seu disc Viaje a la Breña hi ha composicions que, suggerint ambients del jazz o d’altres músiques de l’Atlàntic, transporta al seu lloc d’inspiració, a l’Estret de Gibraltar.

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa