La Fundació SGAE amb el Festival Folk Internacional Tradicionàrius 2015

Sgae | 04/03/2015

La Fundació SGAE col·labora en la vint-i-vuitena edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius que se celebra fins al 27 de març. Una intensa activitat amb una cinquantena d’actes i concerts i amb la participació de més de seixanta grups i artistes nacionals i internacionals.

El certamen continua fidel als seus objectius fundacionals de donar visibilitat al treball dels autors musicals en l’àmbit de la creació i interpretació de la música tradicional, i serveix de plataforma i altaveu de les propostes més innovadores i experimentals.

El suport de la Fundació SGAE amb el certamen es concreta en l’autoria, en la presència de creadors musicals amb obres registrades a la Casa dels Autors. La Fundació SGAE dóna suport als concerts que, en el marc del Tradicionàrius 2015, duen a terme els socis de la SGAE.

Així, demà dijous, a les 21:00 hores a L’Auditori de Barcelona, té lloc un concert especial de la celebració dels 35 anys de l’edició del disc Lo poder del cant, de Xavier Batllés, Pep Cabré, Jordi Fàbregas i l’Harmònica Brava.

La direcció musical del concert és a càrrec del compositor, arranjador i músic Eduard Iniesta, el qual també forma part de la formació orquestral conjuntament amb Juan Aguilar, Gabriel Amargant, Daniel Farran, Arnau Figueres, Quim Ramos i Manu Sabaté. També es comptarà amb les col·laboracions musicals de Joan Albert Amargós, Xavier Batllés, Carles Benavent, Pep Cabré, Marcel Casellas, Jordi Fàbregas i Saki Guillem.

«L’estiu de l’any 1979, un grup de músics excepcionals es van tancar als Estudis Gema 2 de Barcelona per enregistrar un disc insòlit i d’una celebrada sensibilitat. Dic celebrada perquè van saber reunir els atributs principals dels estils fusionats en una clara intenció de transversalitat estilística (folk, ona laietana, música antiga…), per donar lloc a una música innovadora, fruit del desig de l’experimentació i de la transgressió.

Quan aquestes coses passen, no hi ha una premeditació, sinó que succeeixen perquè apareixen unes condicions especials i passen perquè han de passar. Per tant, estic segur que cap dels músics que hi van participar eren conscients de la llavor que estaven plantant, i dubto encara que tots en siguin conscients en l’actualitat. És per això que em ve molt de gust dir que el disc Lo poder del cant, de l’Harmònica Brava, ha estat per a mi un disc de capçalera sense el qual jo ara seria un altre músic. De petit l’escoltava dia sí i dia també, feliç perquè a cada escolta hi trobava un nou descobriment, noves sensacions.

I penso que això succeeix precisament perquè les peces que el conformen són peces d’orfebreria en les quals les diferents veus flirtegen entre elles per formar finalment un tot indivisible amb presència de forts components emotius insubstituïbles. La prova de tot el que us dic és que molts dels músics que en van formar part han tingut i tenen una presència destacada dins la música del país: Joan Albert Amargós, Feliu Gasull, Carles Benavent, Joan Saura, Saki Guillem, Eliseo Parra, Marcel Casellas, Martí Soler…

Ara he estat proposat per revisitar l’obra i donar-li la meva pròpia mirada. No us puc amagar el meu entusiasme, i m’agraden els reptes, però no he embogit. No tinc cap dubte que una cosa que està tan ben travada, no cal ni tocar-la. I és per aquest motiu que la meva proposta es basa en la recuperació del esperit de transgressió, el traspàs generacional amb una certa dosi de conservació. Espero que, entre tots, us fem sentir receptors de totes aquestes emocions i de la grandesa d’aquesta obra que tan estimo». Eduard Iniesta.

Per a més informació del concert: www.tradicionarius.cat

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa