La Bienal de Flamenco de Sevilla, Premi Max a la Contribució a les Arts Escèniques 2015

Sgae | 29/04/2015

Peu de foto, d’esquerra a dreta i de dalt a baix: I. Galván, R. Riqueni, M. Pagés, R. Molina, Tomatito, C. Ortega, Soleá, Enrique i Estrella Morente, Paco de Lucía, El Lebrijano i Ballet Flamenco de Andalucía. Copyright de les imatges: (C) Antonio Acedo/Bienal de Flamenco; (C) Luis Castilla; (C) Lolo Vasco.

El comitè organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques fa públic avui, 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, mitjançant aquest comunicat, el Premi Max a la Contribució a les Arts Escèniques 2015, que ha estat atorgat per unanimitat a la Bienal de Flamenco de Sevilla «pel seu compromís amb la promoció del flamenc, oferint des dels seus inicis un programa de qualitat que dóna cabuda a la innovació i la diversitat escènica».

El seu director Cristóbal Ortega rebrà el guardó el proper 18 de maig, a la gala de lliurament de la XVIII edició dels Premis Max de les Arts Escèniques que organitza la Fundació SGAE i que se celebrarà a la Sala BARTS de Barcelona. Ortega ha assenyalat que aquest Max és «un reconeixement a tot el treball de tots els artistes, tots els directors que han passat per la Bienal i que han sabut aportar aquest granet per continuar creixent i defensant el flamenc, que forma part de la nostra cultura i que és quelcom nostre».

El director de la Bienal de Flamenco de Sevilla ha afegit que, «per segon any consecutiu, la ciutat torna a ser reconeguda amb el premi a l’aportació a les Arts Escèniques, després del guardó obtingut pel Teatro Central de Sevilla a la passada edició. Això significa que el que s’està fent a Andalusia és important: existeix un teixit professional vinculat a la cultura i una indústria cultural cada vegada més emergent. Recollim el testimoni amb molt orgull».

Més de tres dècades d’activitat
La Bienal de Flamenco de Sevilla és un projecte de l’Ajuntament de Sevilla que va néixer el 1979 amb l’objectiu de convertir-se en un aparador del flamenc al món. Així, cada dos anys, Sevilla es transforma durant un mes en una gran finestra a les propostes tradicionals i avantguardistes de l’arte jondo que poden veure aficionats i professionals.

La Bienal s’ha posicionat com una trobada internacional al llarg de les seves 18 edicions, en les quals ha programat totes les estètiques, colors i perspectives que habiten en l’art flamenc: de l’arrel a l’experiment. La trobada biennal advoca pel diàleg del flamenc amb diferents disciplines com la literatura, la pintura, el teatre, les arts escèniques, la música i la poesia. Promociona els diferents gèneres, cultures i propostes territorials que han sorgit a partir de l’arte jondo. De la mateixa manera, i de forma paral·lela, proposa una programació de carrer participativa, oberta i gratuïta en espais naturals com places, jardins i indrets amagats de la ciutat amb cicles de conferències, exposicions, presentacions, i projeccions.

Luis Rosales, Rafael Alberti, Francisco Moreno Galván, Antoni Tàpies o Luis Gordillo, entre d’altres, han estat alguns dels artistes plàstics que van deixar la seva rúbrica a la imatge gràfica de la Bienal. como Sabicas, Camarón de la Isla, Enrique Morente, la Paquera o Paco de Lucía han passat pels seus escenaris, els quals han vist convertir-se en icones del flamenc a María Pagés, Israel Galván, Sara Baras, Rocío Molina, Eva Yerbabuena o Isabel Bayón.

Els propers reptes
D’entre els propers reptes, Cristóbal Ortega, director de la Bienal, en destaca un: generar il·lusió. «Cal transmetre il·lusió als artistes; cal il·lusionar a la ciutat, perquè un projecte cultural es fa si la ciutat viu aquest projecte cultural; cal il·lusionar a tots els patrocinadors i institucions que hi col·laboren; i també cal posar-se per bandera la imaginació i crear projectes que generin nous públics amb els nens; cal incorporar nous espais patrimonials a la Bienal de Flamenco, cal que entre tots ens imaginem i somiem amb aquesta Bienal i que tots ens en sentim part», conclou Ortega.

Tres premis especials A més de les 22 categories dels Premis Max de les Arts Escèniques, el comitè organitzador concedeix tres premis especials: el d’Honor, el de Contribució a les Arts Escèniques i el d’Aficionat, que es farà públic el 6 de maig. Organitzats per la Fundació SGAE des del 1998, els Premis Max, el guardó dels quals va dissenyar el poeta i artista plàstic català Joan Brossa (Barcelona, 1919 – 1999), s’han consolidat al llarg d’aquests anys com el reconeixement més ampli en l’àmbit de les arts escèniques de l’Estat espanyol.

Dia Internacional de la Dansa
Avui, dimecres, 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, Israel Galván ha estat l’encarregat d’escriure’n el missatge. Llegeix-lo.

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa