Israel López Estelche guanya el Premi Joves Compositors Fundació SGAE-CNDM 2014

Sgae | 25/11/2014

L’autor  càntabre Israel López Estelche, amb la seva obra Trayecto líquido, és el guanyador de la 25a edició del Premi Joves Compositors Fundació SGAE-CNDM 2014, que convoquen conjuntament la Fundació SGAE i el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM). Israel López Estelche (Santoña, Cantàbria, 1983) aconsegueix així el primer premi «Xavier Montsalvatge», dotat amb 6.000 euros. El compositor José Miguel Fayos Jordán (Xella, València, 1980), amb Cuatro elegías a Joan Miró, ha obtingut el segon premi, «Carmelo Alonso Bernaola», valorat amb 3.000 euros.

El tercer guardó (1.500 euros), el «Francisco Guerrero Marín», ha recaigut per a Nuño Fernández (Segòvia, 1992), per Offsprings of wrath. La menció honorífica «Juan Crisóstomo Arriaga» (1.200 euros) ha estat per Nacho Ferrando (València, 1982), per Penta(t)one. Tots ells tenen menys de 35 anys. A més, i com en cada edició, la Fundació SGAE editarà un disc promocional que reunirà les quatre obres guanyadores del certamen, amb la finalitat de contribuir a la seva posterior promoció i difusió.

El lliurament de premis del 25è Premi Joves Compositors Fundació SGAE-CNDM 2014 s’ha celebrat aquest dilluns a l’Auditori 400 del Museu Centre d’Art Reina Sofia a Madrid. Les obres finalistes han estat interpretades per l’Ensemble Espai Sonor, sota la direcció de Voro García. El jurat ha estat integrat pels compositors José Zárate Rodríguez, en qualitat de president; Benet Casablancas Domingo, Jacobo Durán-Loriga Martínez, María Eugenia Luc i Nuria Núñez Ferro.

«És un honor enorme guanyar un premi que compta amb una llarga trajectòria i que està assentat i reconegut en la comunitat de compositors», explica Israel López Estelche, qui assegura que «la resta d’obres eren mereixedores del guardó, la qual cosa mostra que la música espanyola continua creixent».

«Des del punt de vista de la promoció, espero que el premi m’ajudi perquè és un guardó que han aconseguit compositors que ara mateix són a dalt. Tota la generació de mestres actuals ha passat per aquí i els va servir de trampolí», afegeix l’autor càntabre.

Entre els seus propers projectes, destaca un encàrrec per a flauta, viola i piano del concurs de Càmera Trasmiera que s’estrenarà al març de 2015, i un altre de l’Oviedo Filarmonía de la seva obra Lumen, que s’estrenarà al maig de 2015.

El Premi Joves Compositors va ser creat el 1987 per estimular la creació en el camp de la música clàssica contemporània entre els joves autors fins a 35 anys, i amb el propòsit de contribuir al desenvolupament i coneixement social de nous llenguatges, tendències i maneres d’expressió musicals.

Sobre els compositors

Israel López Estelche (Santoña-Cantàbria 1983)

Nascut en a Santoña (Cantàbria), però resident a Oviedo, es forma com a compositor amb David del Puerto, i assisteix a cursos i masterclass amb Alberto Bernal, José María Sánchez Verdú, o José Manuel López López, entre d’altres. A la vegada, estudia Història i Ciències de la Música a la Universitat d’Oviedo, on es doctora Cum Laude el 2014, amb una tesi sobre el compositor Luis de Pablo i la música espanyola d’avantguarda a la segona meitat del segle XX, sota la direcció de Julio Ogas. La seva música ha estat interpretada per conjunts, orquestres i solistes, com l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries (OSPA), Matritum Ensemble o Alejandro M. Ares. Ha rebut encàrrecs de l’Orquestra Oviedo Filarmonía i Jesús Mateo, entre d’altres. Entre els seus propers projectes hi ha l’estrena de la seva obra Lumen, per a orquestra, encàrrec de l’Oviedo Filarmonía, i el cicle de Concerts de l’Auditori d’Oviedo.

José Miguel Fayos Jordán  (València, 1980)

Realitza els seus estudis de Composició en al Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i culmina la seva carrera amb el «Premi extraordinari» amb mestres com a R. Ramos, G. Jiménez, I. Sanz-Burguete i C. Cano, entre d’altres. Ha guanyat diversos premis de composició com el 1r premi al II Concurs Internacional de composició Ciutat de Torrevieja, el premi del Concurs de Joves Compositors Hui, hui música (2006), el 1r premi al I Concurs Iberoamericà de composició Vila de Ortigueira, el premi del III Seminari Permanent de Composició organitzat per l’IVM, el premi de l’European Musical Creation Workshop 2013 i el 2n premi Carmelo Alonso Bernaola al XXIV Premi de Joves Compositors Fundació SGAE-CNDM.

Nuño Fernández (Segòvia, 1992)

Nascut a Segòvia el 1992, estudia percussió al Conservatori Professional de Música de Segòvia i rep les primeres classes de composició de Beatriz Fraile. Durant aquest període va ser guardonat en dues ocasions (2008 i 2010) amb el premi Joves Intèrprets Caja Segovia. El 2011 comença els estudis de composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) sota la tutela d’Agustí Charles i actualment estudia amb Maurici Sotelo. Ha assistit a cursos i seminaris impartits pels compositors Salvatore Sciarrino, Stefano Gervasoni, José María Sánchez Verdú, Pedro Alcalde, Mauro Lanza, Miguel Gálvez Taroncher, Rafael Reina i la cantant Bàrbara Hannigan.

 

Nacho Ferrando (València, 1982)

Inicia la seva formació musical amb Pepita Cervera i amplia coneixements amb Eugenio Nebolsin, Asya Nebolsina i Teresina Jordà. Posteriorment es llicencia al Centre Superior de Música del País Basc (Musikene) en l’especialitat de Composició després de cursar estudis amb Gabriel Erkoreka, Ramon Lazkano, Zuriñe F. Gerenabarrena, Stefano Scarani, Loïc Mallié i Jesús Rueda. En paral·lel a la seva formació musical, obté el títol d’Enginyer en Informàtica per la UCM i ha col·laborat com a periodista musical per a Mundo Clásico. Com a compositor, interessat en l’eclecticisme com a motor creatiu, abarca un ampli ventall d’estils, des del rock (Love to Cube) a la música d’avantguarda (Festivals Sinkro, Musika Viva…).

 

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa