Fernando Epelde obté el Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2014 amb «Drone»

Sgae | 14/11/2014

El dramaturg Fernando Epelde (Orense, 1980) ha obtingut el XXIII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2014 amb la seva obra Drone. L’autor ha aconseguit el guardó dotat amb 8.000 euros, la inclusió de l’obra al Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades 2015 i la publicació del text dramàtic a la Col·lecció Teatroautor.

L’escriptor gallec ja s’havia alçat amb el guardó l’any 2012 amb Estado de gracia. «És una alegria immensa guanyar aquest premi novament. La primera vegada em va ajudar molt en el treball i en la difusió de les meves obres. Espero que suposi les mateixes oportunitats laborals i de projecció perquè, actualmente, resulta molt complicat que els textos teatrals acabin a l’escenari», manifesta l’autor.

A Drone, Fernando Epelde realitza una crítica al món de l’art tal com està concebut als nostres dies. «És el text més àcid que he escrit. És una comèdia molt estranya en la qual la sàtira està molt present. Els drones són màquines no tripulades i és un text que sembla que no va enlloc però que s’organitza com una crítica de l’art contemporani», explica Epelde.

L’autor narra la història d’un galerista que acaba portant a un artista d’un poble de la conca minera d’Astúries a la Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO. «Es confronten dues visions: l’autèntica, d’un senyor que crea art en un poble, amb tot aquest teixit d’art contemporani que hi ha a l’estat espanyol», subratlla Epelde.

El jurat del Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2014, al qual han concorregut un total de 169 obres, ha estat presidit per Carol López i integrat per Pedro Víllora, Euloxio Ruibal, Lourdes Ortiz, Mercè Sarrias, Victoria Szpunberg, Carmen Dólera i Anna Fité.

Sobre Fernando Epelde

A més de la dramatúrgia, al llarg de la seva trajectòria Fernando Epelde ha desenvolupat el seu treball en el camp de la música, la fotografia i el cinema. Sempre a la cerca de llenguatges mixtes. Com a músic ha treballat a diverses formacions (Agentes del Orden, Modulok) i en solitari sota el nom de Raposo.

Accésit INJUVE09 per la seva obra teatral OM (Premio Marquès de Bradomín) el 2009, va guanyar el Premi Tirso de Molina (exaequo) amb Usted no está aquí el 2011, va aconseguir el Premi SGAE de Teatre 2012 per Estado de gracia, i ha rebut el Premi Abrente de Teatre 2014 per Street Art Simphony.

Així mateix, compta amb publicacions a la Revista Galega de Teatro (Caixa Negra, Irene) i amb dues novel·les curtes -Seso y Eso- publicades per Playa de Madrid, magazine cultural amb el qual treballa habitualment. Actualment treballa a teatre amb la companyia gallega Voadora.

La Fundació SGAE convoca aquest guardó des de fa 23 anys amb l’objectiu de fomentar la creació de nous textos dramàtics que, tant per la bona qualitat i originalitat dels seus diàlegs, com per la seva visió escènica, ajuden al desenvolupament del Teatre.

A partir d’aquesta edició de 2014, la Fundació SGAE ha decidit que el Premi SGAE es cridi Premio SGAE de Teatre Jardiel Poncela per reivindicar la figura del dramaturg l’estil del qual ha tingut una gran influència en la cultura iberoamericana contemporània.

 

Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela

La Fundació SGAE convoca aquest guardó, des de fa ja 23 anys, amb l’objectiu de fomentar la creació de nous textos dramàtics que, tant per la bona qualitat i originalitat dels seus diàlegs, com per la seva visió escènica, ajuden al desenvolupament del teatre.

A partir d’aquesta edició de 2014, la Fundació SGAE ha decidit que el Premi SGAE es digui Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela per reivindicar la figura del dramaturg l’estil del qual ha tingut una gran influència en la cultura iberoamericana contemporània.

El premi ha reconegut a nombrosos autors dramàtics, novells i consagrats, com ara, de de l’any 2000: Antonio Morcillo, el 2013; Fernando Epelde, el 2012; Carlos Contreras, el 2011; Irma Correa, el 2010; José Manuel Mora, el 2009; Gracia Morales, el 2008; Antonio Morcillo, el 2007; Alex Mañas, el 2006; Juan Carlos Rubio, el 2005; Angélica Liddell, el 2004; Julio Escalada, el 2003; Alberto Miralles, el 2002; Antonio Morcillo, el 2001, i Antonio Jesús González, el 2000.

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa