Els creadors del país demanen a la Unió Europea que protegeixi l’autor en el món digital

Sgae | 30/09/2014

“El dret d’autor és un pont a la llibertat dels creadors”, són paraules del compositor de bandes sonores Luis Ivars. Així de contundents es van mostrar ahir els creadors del país a Brussel·les, en una trobada amb europarlamentaris en la qual van sol·licitar a la Unió Europea que protegeixi l’autor en l’era digital. L’objectiu de la iniciativa era sensibilitzar als polítics sobre la situació dels autors i “fer-los partícips del què sentim i ens afecta”, segons va explicar el president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), José Luis Acosta.

“Les institucions comunitàries han estat fins ara poc receptives a les necessitats dels autors. Escolten massa a les grans corporacions, quan l’origen de tot sempre és un autor”, va afegir Acosta. El president de la SGAE va advertir dels riscos d’un mercat digital poc legislat, i va recordar les conseqüències que els països han patit en els darrers anys a causa de la desregularització en els mercats financers. ”No cometem el mateix error”, va considerar.

“Hem de lluitar tots els dies per a que la cultura europea no desaparegui”, en paraules del cineasta Fernando Trueba, encarregat de la clausura de la trobada en representació dels creadors europeus. Segons Trueba, ”els drets d’autor són tan obvis, que no faria falta defensar-los“. ”El primer que vaig descobrir quan vaig fer la meva primera pel•lícula, la qual va ser un gran èxit, Opera Prima, (…) va ser que vaig poder viure no del sou que vaig guanyar escrivint-la i dirigint-la, sinó dels drets d’autor”, va explicar Trueba a EFE. ”La Unió Europea ha de comprometre’s a donar suport a la diversitat creativa de les expressions culturals en l’era digital per a garantir que tots els actors culturals, artistes i el públic europeu es beneficiïn plenament de les oportunitats que ofereix la revolució digital”, va demanar l’oscaritzat cineasta.

Per la seva part, el compositor de bandes sonores Luis Ivars va subratllar que sense els drets d’autor, el creador “estaria perdut” i això és quelcom que ha d’entendre la gent, ja que “són l’eina imprescindible per a que nosaltres visquem”.

També va assistir al fòrum el director de cinema Imanol Uribe qui va assenyalar que l’objectiu de la trobada era ”transmetre als nous europarlamentaris que, en darrera instància, quan es parla d’entitats de gestió, qui hi ha al darrere són els autors, amb els seus problemes, i que el dret d’autor és importantíssim per a la nostra subsistència”.

El compositor i arranjador Joan Albert Amargós va assenyalar que “el que cal intentar demostrar a la UE és que la propietat intel·lectual afecta directament als autors, no a les entitats de gestió”.

Més de 300 persones, entre creadors, representants del Parlament Europeu i de la Comissió Europea, van participar el dia 24 de setembre a Brussel·les a la jornada organitzada per la GESAC, agrupació que representa a 34 societats d’autors a Europa. Representa prop de 800.000 titulars de drets de música, arts gràfiques i plàstiques, literatura i obres dramàtiques, i audiovisuals. Creada el 1990, té la seu central a Brussel·les. La SGAE forma part de la GESAC.

Els organitzadors van aprofitar per recordar als europarlamentaris el pes econòmic del sector cultural: un 4,2% del PIB de la Unió Europea i 8 milions de lloc de treball.

Més informació
Discurs complet de clausura, a càrrec de Fernando Trueba
Vídeo de la trobada

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa