Els Autors i Editors se sumen al dolor per la mort de Carmen Balcells

Sgae | 22/09/2015

Nascuda a Santa Fe de Segarra (Lleida) l’any 1930, la gran i reconeguda agent literària catalana Carmen Balcells ha mort a Barcelona aquest diumenge, 20 de setembre, als 85 anys. Anomenada afectuosament «Mamá Grande» per alguns dels seus representants, amb els quals va forjar un estret vincle d’amistat i col·laboració, Balcells va ser la principal promotora del boom literari llatinoamericà.

Des de l’any 1980 l’Agència Literària Carmen Balcells és part de Societat General d’Autors i Editors (SGAE) perquè representa alguns dels grans escriptors del segle XX el catàleg de traduccions o adaptacions al cinema, teatre o televisió dels quals són gestionades per la nostra entitat. Obres d’autors com Pablo Neruda, Harold Pinter, Julio Cortázar, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa, Eduardo Mendoza, Félix de Azúa, Rosa Montero i Juan Carlos Onetti, per esmentar-ne uns quants, i de gèneres molt diversos (comèdia, ballet, drama, contes, poesia, etc.), formen part del catàleg d’obres que gestiona la SGAE.

A Balcells se li reconeix el mèrit de la revolució dels drets d’autor per als autors literaris. Carmen Balcells va aconseguir acabar amb la cessió dels drets d’autor en contractes universals i vitalicis d’un escriptor a un editor, en qualsevol llengua i a qualsevol país. Balcells va fixar les bases d’una segmentació dels drets que va ser fonamental i bàsica per a l’estabilitat econòmica dels autors literaris. És conegut que l’escriptor uruguaià Juan Carlos Onetti va dir d’ella que «Gracias a Carmen Balcells, voy al mercado cada mañana».

Els Autors i Editors que integren aquesta entitat se sumen, en aquests difícils moments, al dolor de la seva família, a la qual volen traslladar el seu més sentit condol per la defunció d’una excel·lent agent literària i, sobretot, una meravellosa persona.

 
 

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa