El cubà Carlos Lechuga, XI Premi SGAE de Guió Julio Alejandro

Sgae | 22/11/2014

El guió del llargmetratge Santa y Delfín del cubà Carlos Lechuga ha estat el guanyador del XI Premi SGAE de Guió Julio Alejandro que convoca i organitza la Fundació SGAE. El guardó s’entrega avui, dissabte 22 de novembre, en el marc de la gala de clausura del 40è Festival de Cinema Iberoamericà de Huelva. Lechuga obté aquest premi dotat amb 25.000 euros, els objectius del qual són fomentar la producció de nous continguts audiovisuals i potenciar la qualitat de la literatura cinematogràfica. «És un premi molt desitjat. És el més important en llengua castellana, és per a tots els autors iberoamericans i la competència sempre és molt forta. Per la meva professió és un reconeixement molt anhelat», subratlla Carlos Lechuga. El cineasta rebrà aquesta distinció de mans de Manuel Marvizón, president del Consell de la SGAE a Andalusia, i Antonio Gonzalo, representant audiovisual d’aquest òrgan, en el transcurs de la gala.

El jurat del XI Premi SGAE de Guió Julio Alejandro ha estat integrat per la cineasta Chus Gutiérrez, el cineasta i productor Gerardo Herrero, la guionista María Jaén i el guionista, en representació d’ALMAM Juan Tébar, i ha estat presidit per la cineasta Inés París, directora institucional d’Audiovisuals de la Fundació SGAE.

A més de Santa y Delfín, de Carlos Lechuga, els altres dos guions finalistes han estat Bajo el sol, de Humberto Jiménez Penha (Brasil-Nicaragua) i Siete horas, de Chema Rodríguez (Espanya) i Francisco Vargas (Mèxic) els quals van ser seleccionats d’un total de 208 treballs que es van presentar a aquesta edició del guardó.

Santa y Delfínens situa a l’any 1992 a Cuba. Delfín és un escriptor d’uns cinquanta anys que anys enrere va ser considerat un «homosexual amb problemes ideològics». Santa és una camperola de només trenta anys d’edat encarregada de vigilar-lo. Santa i Delfín són completament oposats; no se suposa que simpatitzin, però ells no saben que tenen moltes coses en comú i molt poques que els diferenciïn.

Sobre Carlos Lechuga

Es va formar a Cuba com a director a l’Institut Superior d’Art i va continuar els seus estudis a l’Escola Internacional de Cinema i Televisió en l’especialitat de guió. El treball de Carlos Lechuga com a director inclou diversos curtmetratges com Los bañistas i Cuca y el pollo, mereixedors de diversos premis. Com a guionista, Lechuga ha participat en cinc llargmetratges. Melaza ha estat la seva primera pel·lícula com a director estrenada internacionalment al Festival de Cinema de Rotterdam i guanyadora, entre d’altres, del Premi a Millor Pel·lícula Llatinoamericana al Festival de Cinema de Màlaga, i el Newcomer of the Year del Festival International de Mannheim-Heidelberg.

Figura clau i desconeguda

Amb el Premi SGAE de Guió Julio Alejandro, la Fundació SGAE reivindica la figura del guionista aragonès Julio Alejandro, un personatge poc conegut entre el gran públic tot i que autor d’obres decisives de la història del cinema espanyol. Estretament vinculat, durant bona part de la seva trajectòria profesional, al cineasta Luis Buñuel, Alejandro va signar els textos de Tristana i Viridiana, així com d’altres projectes primerencs de Buñuel al Mèxic dels anys trenta. Julio Alejandro (Osca, 1906 – Dènia, 1995) va destacar com a guionista cinematogràfic i autor teatral.

Guions premiats que han passat per la gran pantalla

Algunes de les obres guanyadores del guardó s’han estrenat a la gran pantalla. Aquests són els casos de Paisito (Tornasol Films), amb guió de Ricardo Fernández Blanco i dirigida per Ana Díez; Todos tenemos un plan (Haddock Films), amb guió i direcció de la mateixa Ana Piterbarg, i Miel de naranjas(Alta Films), amb guió de Remedios Crespo i direcció d’Imanol Uribe. En l’actualitat es troben en fase de producció Cuando los caballos aprendieron a llorar, amb guió de Jano Mendoza, i El acompañante, amb guió de Pável Giroud.

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa