El compositor argentí Alcides Lanza obté el Premi SGAE Tomás Luis de Victoria 2014

Sgae | 11/12/2014

El compositor Alcides Lanza (Rosario, Argentina, 1929) ha estat guardonat amb el XIII Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria que convoca la Fundació SGAE. El premi s’ha fet públic avui en un acte que ha tingut lloc en el marc de la fira internacional Expoclásica 2014 que se celebra a Madrid.

Lanza ha obtingut el guardó que atorga el major reconeixement públic a un compositor viu per haver contribuït, de manera substancial, a l’enriquiment musical de l’àmbit iberoamericà a través de la seva obra creativa. La dotació econòmica del premi és de 20.000 euros.

«Estic emocionat i molt sorprès de la notícia. La promoció de la música iberoamericana m’ha interessat molt al llarg de la meva carrera, tant com la tasca de la composició o la docència. És un honor rebre aquest premi i estar en companyia d’altres autors que ja l’han rebut i que són del millor que hi ha a Iberoamèrica», ha reconegut el compositor argentí.

El jurat, presidit per Marita Fornaro, musicòloga i coordinadora del departament de Musicologia del Centro de Investigación en Artes Musicales y Escénicas del Litoral Noroeste Universidad de la República (Uruguai), ha estat integrat per Jorge Fernández Guerra, compositor, Premi Nacional de Música 2007 i fundador i director de la Compañía laperaÓpera; Ramón Paus, compositor i membre del Patronat de la Fundació SGAE; Candelaria Rodríguez-Afonso, directora del Festival de Música de Canàries, i Mikaela Vergara, gerent de l’Orquestra i el Cor de RTVE.

En la lectura de l’acta, la presidenta del jurat, Marita Fornaro, ha destacat del premiat: «La seva trajectòria, caracteritzada per la cerca de noves sonoritats, l’experimentació amb els llenguatges, el treball amb la veu humana i els recursos tecnològics, el seu compromís amb la docència i amb la divulgació internacional de la música produïda a l’àmbit iberoamericà».

Alcides Lanza succeeix en el palmarès d’honor d’aquest guardó al cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011) i al mexicà Mario Lavista (2013).

Sobre Alcides Lanza
Nascut a Rosario (Argentina) el 1929, Alcides Lanza viu al Canadà. És compositor, director i pianista. Estudià al Centro Latinoamericano de Altos Estudios Musicales (CLAEM) amb Alberto Ginastera, Bruno Maderna, Olivier Messiaen, Luigi Dallapiccola i Riccardo Malipiero, entre d’altres.

El 1965 es traslladà a Nova York, després de rebre una beca de la Fundació Guggenheim, on hi va residir fins al 1971 i va treballar  al Centre de Música Electrònica de Columbia-Princeton. El mateix 1971 fou nomenat professor de composició a la facultat de música de la Universitat McGill de Mont-real. Des de 1974 és el director de l’Estudi de Música Electrònica a McGill.

Actualment, Lanza continua amb una activitat molt intensa tant com a pianista com a director especialitzat en repertori avantgarde. Els seus programes reflecteixen el seu particular interès per la música de les tres Amèriques. Ha participat en maratons de piano al Pollack Hall a Mont-real el 1987 i el 1992, arribant a tocar el piano durant cinc hores ininterrompudament, amb 48 obres diferents per a piano, electrònica i cinema.

Alcides Lanza ha realitzat innombrables concerts per a la televisió i la ràdio, ha gravat diversos discos i ha estat impulsor de congressos i iniciatives de sobre la música contemporània. El juny de 2003 el Canada Council for the Arts li atorgà el premi Victor Martyn Lynch-Staunton en reconeixement a les fites artístiques i professionals aconseguides com a compositor.

Copyright imatge: Universidad McGill

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa