Acte de reconeixement a Amadeu Vives amb Mario Gas i Miquel Ortega

Sgae | 23/06/2015

La Fundació SGAE, l’Ajuntament de Collbató i l’Orfeó Català del Palau de la Música Catalana són tres entitats estretament lligades a la figura del compositor català Amadeu Vives i Roig (Collbató, 1871 – Madrid, 1932) del qual, els anys 2014 i 2015, se n’ha retut homenatge i han integrat la Comissió Amadeu Vives.

El proper dilluns, 29 de juny, a les 19:00 hores a la seu de la SGAE a Catalunya (passeig de Colom, 6, de Barcelona), se celebrarà l’acte de reconeixement a Vives amb taula rodona «Converses a l’entorn d’Amadeu Vives» a càrrec de Mario Gas, dramaturg i director de teatre, i Miquel Ortega, compositor i director d’orquestra. Presentarà l’acte Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i Balears.

A continuació del col·loqui, tindrà lloc una il·lustració musical de diverses peces composades per Amadeu Vives a càrrec de Viviana Salisi, piano; Carmen Paula Romero, soprano, i Marc Sala, tenor. El programa és el següent:

  • - Amadeu Vives; Àngel Guimerà. Euda d’Uriach. «Cansó de Severí»
  • - Amadeu Vives. Canciones epigramáticas. «El amor y los ojos»
  • - Amadeu Vives; Gerónimo Giménez; José Jackson Veyán; Jacinto Capella. El guante amarillo. «Dúo de Celestino y Belén»
  • - Amadeu Vives; Tomás Luceño; Carlos Fernández Shaw. Don Lucas del Cigarral. «Seguidillas manchegas»
  • - Amadeu Vives; Manuel Quislant; Carlos Arniches. Doloretes. «Romanza de Carmeleta»
  • - Amadeu Vives; Federico Romero; Guillermo Fernández Shaw. Doña Francisquita. «Dúo de Francisquita y Fernando»

Amadeu Vives fou un dels autors decisius en el naixement i la posterior consolidació de la Societat d’Autors Espanyols (SAE), fundada el 1899 i origen de l’actual SGAE. En l’any en què les despulles d’Amadeu Vives han estat traslladades al seu poble natal al peu de les muntanyes de Montserrat, tenim la voluntat que aquest acte i la mostra serveixin d’homenatge i reconeixement a un autor estretament vinculat a la SGAE: hi donà impuls en els seus inicis, fou l’últim president de la SAE el 1931 i llegà el benefici que generessin les seves obres en concepte de drets d’autor al Montepío de Autores Españoles, actualmente Mutualitat de Previsió Social d’Autors i Editors.

Inauguració de l’exposició «Amadeu Vives. Vitalitat, entusiasme i compromís» del CEDOA

De manera complementària a l’acte, el Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE (CEDOA) ha organitzat la mostra «Amadeu Vives. Vitalitat, entusiasme i compromís» que es podrà veure fins al 29 de juliol.

Aquesta exposició que vol reflectir les diferents facetes de la trajectòria vital del compositor, des de la seva emotiva relació amb Catalunya fins al seu èxit fulgurant a l’escena madrilenya. La naturalesa dels fons exposats és diversa: partitures (parts d’apuntar, edicions comercials, particel·les), llibrets, fulletons «d’argument i cantables», fotografies de les estrenes de les obres i reportatges en premsa de les estrenes. A banda de la documentació exposada, s’han seleccionat cinc portades de partitures escollides pel seu interès gràfic i que, reproduïdes a la paret, complementen el recorregut proposat a les vitrines.

Els fons exposats a l’exposició es conserven al Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE, les col·leccions del qual es reparteixen entre les seus de la SGAE a Barcelona, Madrid i València. La SGAE, com a dipositària de l’arxiu de música civil més important de l’Estat espanyol i, a la vegada, d’una de les biblioteques teatrals més completes del país, fa accessibles els seus valuosos fons documentals a través del CEDOA.

Consulta el programa extens de l’acte de reconeixement

© Copyright Sociedad General de Autores y Editores SGAE
Fernando VI, 4 28004 Madrid
Avís legal i política de privadesa